badkarets riktiga material

emaljerat stål

Vad är emaljerat stål?

Alla våra badkar och handfat är tillverkade av Kaldewei och är gjorda i emaljerat stål. Här vill vi förklara vad emaljerat stål är och varför vi uteslutande arbetar med det materialet.

Stålemalj är en kombination av stål och glas. Två autentiska och naturliga material med alldeles unika egenskaper. Stål är styrka, hårdhet, robusthet och duktilt (förmågan att deformeras utan att spricka). Glas är istället lyxigt material som är ultraresistent mot kemikalier och värmepåverkan. Kaldeweis stålemalj är en kombination av robust stål och uthålligt glas, som tillsammans bildar ett starkt band mellan dessa två material i en perfekt symbios.

Emaljerat stål är troligtvis det optimala materialet för badkar, duschytor och tvättställ eftersom det kan motstå nästan all yttre påverkan men samtidigt bibehålla sitt ursprungliga utseende. 

 
Kaldewei fabrik antik

Vad är unikt med det emaljerade stålet från Kaldewei?

Kaldeweis emaljerade stål är unikt eftersom det produceras enligt deras egen formel i deras egen fabrik. Detta är det huvudsakliga skälet till att vi valt att arbeta med Kaldewei produkter. Ingen annan producent av badkar har tillgång till ett så framarbetat material för just detta syfte.  Hela produktionen sker i Tyskland och med hjärtat i fabriken i Ahlen. 

Att tillverka och bearbeta emaljerat stål kräver kunskap och erfarenhet. Emaljen ska vara så tunn som möjligt för att få samma egenskaper som glasfiber (böjbart utan att spricka) medan stålet ska vara tillräckligt tjockt för att du ska kunna tappa en hammare i badkaret utan att stålet deformeras. För om stålet deformeras, så spricker också emaljer lättare. Det är därför kastruller av tunn plåt med emalj spricker efter godstjockleken har snålats på. Vår stål/emalj-blandning är cirka 3,5mm tjock – mycket mer än standard!

Kaldeweis emaljerade stål är heller inte färdigutvecklat. I över hundra år har Kaldewei utvecklat, förbättrat och förfinat sitt material och sina processer för att hela tiden möta upp ny efterfrågan och nya möjligheter. Ett exempel är badkaren Meisterstück som är både ett designmässigt och hantverksmässigt mästerverk. Utan det egenutvecklade materialet eller de arbetsprocesser som testats fram hade fristående badkar i ett enda stycke emaljerat stål inte kunnat göras. Likaså är Anti-Slip framtaget för att erbjuda mindre hala badkar utan att försämra badkarets hållbarhet eller enkelheten att städa ur badkaret.

 

Är emaljerat stål ett hållbart material?

Alla som arbetat med att omvandla naturliga råvaror till långvariga och vackra tidlösa produkter i över 100 år har hållbarhet inbyggt i sitt DNA. Kaldewei är ett familjeföretag som tänker i generationer snarare än år. Emaljerat stål är troligtvis det mest hållbara materialet för sanitära produkter då det är möjligt att återvinna 100 % och kan användas med 20 % återvunnet material. Naturligtvis sträcker sig hållbarhetstänket ut i alla grenar av verksamheten och handlar ytterst om att skydda miljön för kommande generationer.

Kaldewei är unika i att de som enda badkarstillverkare i världen som själva gör sin stålemalj. Den har mejslats fram under generationer och görs än idag i smältugnarna i Ahlen, Tyskland.

Kaldewei Factory

30-års garanti på badkar och handfat

Har du läst igenom texten såhär långt så förstår du att det inte är så konstigt med 30-års garanti på produkter tillverkade i detta emaljerade stål. Det är en del av yrkesstoltheten hos en producent som i generationer har jobbat med att skapa hållbara produkter och material. 

Värmerresistent – brinnande och pyrande föremål lämnar inga spår.

Skrap- och stötresistent – 
Stål och sand i symbios är mycket tåligt mot mekanisk påverkan.

Lätt att rengöra och hygieniskt – Den hårda glasytan lämnar inga ytor för smuts eller bakterier att fastna på och är därför hygieniskt samt enkelt att rengöra

UV-resistent
Tack vare Kaldeweis unika material bibehåller produkterna sin färg utan att mattas eller gulna med tiden

100 % hållbart
Produkter gjorda i emaljerat stål består av naturmaterialen sand och stål och är därför återvinningsbara

Kemikalieresistent 
Inget av de vanliga kemikalierna vi hittar i hemmen; rengöringsmedel, kosmetika eller dylikt skadar emaljerat stål