Det finns en del saker att fundera på innan man beslutar sig för ett badkar. Här försöker vi svara
på en del av de frågor som kan dyka upp.
Fördelen med ett fristående badkar är att det är enklare att installera. Med en annorlunda design kan det också sticka ut på ett annat sätt.
Att bygga in badkaret i kakel, mosaik eller annat material ger badrummet en exklusiv känsla. Men det finns ett par saker att tänka på för att underlätta för sig själv. Läs mer om vad du ska tänka på i vår guide.
Olika material har olika fördelar – det är ofrånkomligt. Vissa håller längre, andra är enklare att forma. Vi älskar ändå emaljerade badkar, dessa är tåliga och långlivade och därför är alla våra badkar tillverkade i emaljerat stål.
Emalj är mycket lik en porslinsyta egentligen. Den består av olika sandsorter som blandas och sedan bränns i ung. Emaljens fördelar är att den tål över 800 grader ( inga små värmeljus kan förstöra badkaret), den tål kemikalier så som lacknafta, nagelfärg och starka rengöringsmedel och den är nästintill omöjlig att repa.
De flesta av oss anser att 160 centimeter långt och 70 centimeter brett badkar är ett ”vanligt” badkar. En typisk djup är 41 centimeter. Men varför sluta där? Alla våra badkar kommer i en mängd olika storlekar.
Läs mer om storlekar och hur du väljer rätt i storleksguiden.
För ett stilrent utseende är det vanligt att välja en sargmonterad blandare till badkaret. Sargmontaget kan göras i själva badkaret (håltagning behövs) eller i en kaklad kant vid sidan av badkaret.
I övrigt är det mest de estetiska aspekterna som styr valet av blandare. Kika gärna på våra blandare för inspiration.
Ett badkar kan behöva lita schysta tillbehör för en fulländad badupplevelse. Till alla badkar har vi ett brett sortiment av produkter som ger det där lilla extra.
Visste du t ex att det går att installera högtalare under badkaret för en häftig ljudupplevelse? Kika på våra tillbehör till badkar.
Här har vi samlat frågor och svar på det som rör badkar. Är det något du undrar över som du inte fått svar på här är du självklart välkommen att kontakta oss.
Alla material har olika egenskaper och lämpar sig för olika användningsområden. Vill man ha ett badkar som inte blir repigt och som är lättstädat är emaljerat stål bäst.
Idag tillverkas badkar främst av några olika typer av material, vanligast är olika typer av akryl, även kallat sanitetsakryl och samma sak som plexiglas. Vissa tillverkare hittar på egna namn och förstärker akrylplasten med olika tillsatser för att den ska tåla mer. Gemensamt för alla dessa är att akryl är en plastprodukt.
De allra billigaste badkaren tillverkas av glasfiber och ABS plast. Både akryl och ABS plasten är just plast, och plastens negativa sidor (i badkarssammanhang) är att de kan repas tämligen lätt. Plast är också känsligt för vissa kemikalier, lacknafta, alkoholer och hårfärgningsmedel, vilket kan leda till tråkigheter för badkaret. Fördelen med plastbadkar är att de inte leder värme bra, vilket gör att de varken känns kalla eller varma.
Emaljerat stål är ett väldigt stryktåligt material och delar många av egenskaperna med glas. Det är väldigt svårt att repa (t.ex. räcker det inte med en morakniv) och emalj tål de allra flesta kemikalier utan att missfärgas. Emalj tål också mycket höga temperaturer (så du kan ha värmeljus på badkarskanten). Emalj är också UV ljusstabil tillskillnad från många plaster. Emalj mattas inte av eller gulnar. Jämför mellan plasttallrikar och porslinstallrikar. Läs gärna vår guide om Emaljerat Stål här.
Så om du vill ha ett badkar som ska tåla år efter år utan att behövas bytas ut är emalj det allra bästa valet.
Våra badkar med front går inte att jämföra med några andra. När konkurrenterna tillverkar fronter av vita tråkiga paneler som oftast sitter dåligt fast i badkaret är våra fronter tillverkade av kompositsten och sitter fast som berget på badkaret. Men de är ändå väldigt enkla och smidiga att öppna upp. Fronternas krokar hakar fast i badkarets stativ som gör konstruktionen till en ingenjörskonst samtidigt som fronterna är supersnygga! Ta en titt på vår video som visar hur frontbadkaren fungerar.
Underlimmade badkar har blivit väldigt populära på sistone och emaljerade badkar är de som passar allra bäst för att underlimmas. Anledningen är deras stabilitet och exakthet. Måtten mellan olika produktionsbatcher skiljer sig inte åt eftersom de formpressas av stål och emalj är ett väldigt stryktåligt material vilket gör att ditt underlimmade badkar håller sig helt och fräscht år efter år.
För dig som vill ha ett underlimmat badkar så kan du välja vilken som helst av våra kar till detta. När du valt badkar kontaktar du en stenfirma som bearbetar sten och ber dem ta fram en stentopp till denna. Stenfirmorna har god hjälp av att få digitala ritningar av våra badkar, då går det snabbare och smidigare för dem att göra en produktionsritning av stenen.
Stenskivan monteras sedan på badkaret. Exakt hur det görs beror på många olika faktorer. Oavsett om du ska ha badkaret underlimmat eller kakla in det levereras det från oss i samma utförande, dvs det är ingen skillnad på leveransomfånget av badkaret oavsett hur det installeras.
Har du frågor om underlimning är du väldigt välkommen att kontakta oss.
Självklart! Vi har ett flertal olika färger man kan välja mellan till både badkar och handfaten.
Badkarens färger är modellspecifika. Dvs att alla badkar inte går att få i alla färger, du kan se vilka färger badkaren går att få i under kategorin inbyggnadsbadkar.
Alla tvättställ går att få i alla färger.
Vilken storlek ett badkar ska ha handlar om dina förutsättningar. Hur lång är du? Brukar ni vara två som badar? Vad får ni plats med?
Det finns tre mått att ta hänsyn till; längd, bredd och djup. Ju större desto lyxigare, men inte nödvändigtvis bäst för just dig. Eftersom vi tar badkar på stort allvar så har vi delat upp frågorna nedan. Om du fortfarande inte är nöjd så kan du kolla in vår Storleksguide.
Längden på badkar beror så klart på vem som ska använda det. I generella termer brukar vi säga att kroppslängd ska motsvara badkarslängden för en optimal badkomfort. Men det är en generalisering. Vissa upplever att ju längre badkaret är desto lyxigare, medan andra upplever det som att de glider runt om badkaret är för långt. Viktigt är också att titta på badkarets invändiga form – ett med sluttande sidor får kortare innermått medan ett med rakare sidor får längre innermått.
Våra badkar finns mellan 140-200 cm långa och vi kan erkänna att det inte alltid är helt enkelt att veta vad som passar just ditt badrum och dina behov. Men vi kan lugna er med att vi är experter på badkar och provsitter massor med badkar varje år. Ring eller maila oss om du undrar vilket badkar som passar dina behov.
Vi tycker att det ibland läggs för stort fokus på längden av badkar. Det är lika viktigt med bredden. Ett lite bredare badkar gör att man kommer ner med axlarna och att man kan breda ut sina knän lite mer. Det gör mycket för badkomforten och för att ”komma ner” i badkaret. Vad som är brett och inte är beroende hur din kroppsform ser ut men generellt tycker vi att 70 cm breda badkar är i snålaste laget, 75 cm är bra och allt större än så lyxigt.
Våra badkar finns i bredder mellan 70-100 cm och om du inte själv kan hitta det rätta just för dig så kan vi med vårt breda sortiment och vår stora erfarenhet hitta det perfekta badkaret just för dig. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har funderingar.
Djupet är kanske det enklaste måttet att bestämma sig för. 41cm är den vanligaste storleken och det passar i de allra flesta lägen. Det finns ett undantag, om du inte har plats med ett badkar av den längd du önskar så kan du istället ta ett kortare badkar med mer djup. Förutom det har vi också ett tillval som heter Top Fill som gör att badkaret kan fyllas hela vägen upp till kanten, vilket ger dig ytterligare baddjup. Vi har också en egen sida för Små Badkar där du kan få tips på hur du maximerar badupplevelsen utan att ta upp lika mycket yta i badrummet.
Ett standardmått på badkar i Sverige är 160 cm långt, 70 cm bredd och 41 cm djupt. Våra kunder föredrar en lite större storlek och våra vanligaste varianter är 170 cm långa, 75 breda och 41 djupa. Har du fortfarande svårt att välja storlek så finns vår Storleksguide eller ännu hellre kontaktar du oss per mail eller telefon så hjälper vi dig hitta rätt.
Vi har särskilda badkar gjorda för att bada två tillsammans i – Duobadkaren. Det är främst två saker som skiljer dem från vanliga badkar, placeringen av bottenventilen och bräddavloppet är satt på långsidan och båda kortsidorna är identiska. Våra övriga badkar har en kortsida som är lämpad för att luta ryggen mot och den andra sidan är rakare och gjorda för att duscha vid. Duobadkar har istället två identiska sidor så att båda badande har det lika härligt.
Ja det går att montera blandare på våra badkar. Håltagningen görs i fabrik innan emaljeringen. Tillvägagångsättet är att du kontaktar oss med önskemål om blandare och vilket badkar det gäller så tar vi fram en ritning som du sedan godkänner. Normal leveranstid på håltagning i badkar är 3-5 veckor. Rent generellt är det svårt att få plats med blandarna på badkarets långsidor (förutom för badkaret Assymetric Duo som är anpassat för just detta).
Överfyllnadsskydd eller bräddavlopp är inget krav i Sverige på badkar. Detta eftersom eventuellt vatten som rinner ovan kanten ska upptas av golvbrunnen. Med det sagt är det många som vill ha överfyllnadsskydd, och för inkaklade badkar är det en god ide att ha det, då golvbrunnen ibland byggs in lite väl mycket under badkaret. Så vi har valt att alla våra kar har bräddavlopp. Men om du vill maxa baddjupet har vi tillbehöret Top Fill som helt och hållet stänger till bräddavloppet. Valet är ditt!
Ofta har man påstått att dusch drar mycket mindre energi än att bada badkar – vilket kan stämma. Men det finns flera parametrar att ta hänsyn till. De flesta duschar har ett flöde på 12 / liter per minut. Detta innebär att om man duschar 10 minuter har man förbrukat 120 liter varmvatten.
I ett badkar som är 170×70 cm stort (lite större än de vanligste badkaren) ryms det cirka 110 L vatten om man som person tränger undan 70 liter (en normal stor man).
Duschar man kortare tid än 10 minuter har man gjort en ”energivinst” i att duscha, duschar man längre har man gjort en ”energiförlust”.
Den sista parametern är att duschvatten går till spillo – det går rakt ut i avloppet och avger ingen värme på vägen ut. Väljer man att bada badkar och inte släpper ut vattnet direkt efter badet utan låter det kylas ned till rumstemperatur först – då har man frigjort energin till rumsvärme istället.