BOTTENVENTILER OCH
BRÄDDAVLOPP FÖR BADKAR

Guld, Mässing, Matt Krom eller varför inte Nickel? Alternativen är många! Och för att du ska få en snygg enhetlighet med duschblandaren eller tvättställsblandaren är valen av färger många hos oss.

BOTTENVENTILER OCH BRÄDDAVLOPP

Bottenventilen och bräddvloppet ingår i det som vi kallar för avloppset. Detta avloppset är till för att behålla eller att tömma ut vattnet ur ditt badkar. För att lyxa till det lite så har vi tagit fram de synliga delarna av avloppsetet i olika färger. Bottenventilen öppnas och stängs genom att vrida bräddavloppet.

INREDNINGSARKITEKTEN INGRID LIND KOMMENTERAR FÄRGERNA

Vi lät inredningsarkitekten Ingrid Lind att titta och ge sin synpunkt på de olika färgerna.

Genomgående för dessa är att de känns robusta. Ofta tillverkas dylika detaljer av plast men dessa känns som att de är av någon typ av metall. Tyngden ger en känsla av kvalitet. Specifikt om färgerna så tycker jag att:

Mässing – denna är ju av äkta mässing som är polerat och då får man den där levande känslan eftersom mässing är en metall och den är lite levande. Denna är enkel att matcha mot andra tillverkare av blandare så man får en genomgående stil i badrummet. Det man ska tänka på med mässing är patinan. Den kommer med tiden.

Guld – detta ser ut att vara någon typ av färgad variant som är skyddad. Mycket lik mässingen men något klarare i fägen och antagligen så patinerar inte denna.

Polerad koppar – härligt varm känsla och just den där rödheten som koppar ska ha. Denna variant är polerad och därmed högblank.

Borstad Koppar – snygg! Denna är fint borstad och funkar väl ihop med flera kranar. Borstade kopparn ger en härligt matt yta som käns enkel att hålla rent.

Krom – Det finns väl egentligen inte mycket att säga om krom. Krom är krom liksom. Ett säkert kort!

Matt Krom – En härligt matt yta. Denna ska inte växla ihop med borstad krom som har en yta med riktning. Denna är helt enkelt en matt yta av krom.

Borstad Brons – Denna färg ser vi allt mer och mer av i olika sammanhang. En självklar uppföljare till mässing- / gulderan som dominerat under -10 talet. Lite elegantera och lite ”mildare” i framtoningen, gillart!

Polerad Nickel – Nickel och krom är vid en första anblick inte helt olika varandra. Jag brukar beskriva Nickel som lite gulare än krom. Just denna är mycket riktigt lite gulare och på något sett klarare än krom.

Borstad Nickel – den borstade varianten av Nickel skiljer sig åt från det matta kromet genom att den borsningen har en ”riktning”, dvs streck över den vilekt den matta kromet saknar. Jag gillar denna personligen men den behöver matschas mot andra borstade detaljer i ett badrum för att ge en helhet.

Vit – denna ser ut att vara pulverlackerad och den skiljer sig lit åt i nyans mot badkaret. Men vitt är vitt och det är ett säkert kort, den kommer inte att sticka ut.

Mattsvart ligger ju helt rätt i tiden och denna variant är snygg. Jag gillar att den är så pass matt i färgen, den gör sig inte riktigt rättvisa i bild. Kontrasten blir häftig mot det vita badkaret, men de övriga metalldelarna i badrummet bör vara svarta också, annars kan man uppleva bottenventilen och vredet som lite ”mussepigg” liknande..

bottenventiler i färg för badkar