Inbyggnadsbadkar

En guide för hur du kan
bygga in ditt badkar

De viktigaste tipsen när du vill ha ett inbyggt badkar

Inbyggnadsbadkar - Bygga in badkar

Att bygga in badkar ger badrummet eller sparummet den där känslan av lyx och genomtänkt design som så många av oss vill ha. Inbyggnadsbadkar smälter in i rummet på ett sätt som fristående badkar inte gör. Då badkar byggs in kan det göras i en mängd olika material. Kakel och klinker är absolut det vanligaste men inbyggnaden kan också göras av andra material. Du väljer själv vilket utseende på inbyggnaden du vill ha, du kan matcha den med resten av badrummets golv och väggar eller använda inbyggnaden för att bryta av.

Det finns några olika sätt att bygga in badkar; Underlimma, Ovan inbyggnad eller I liv med inbyggnad. Detta handlar alltså om hur du vill att badkaret ska vara i förhållande till inbyggnaden.

Det är viktigt att du i ett tidigt skede tar kontakt med den som ska göra jobbet, oftast plattsättaren eller snickaren, hur du vill att det ska se ut. Många andra saker kan påverkas av ditt val nämligen. 

Vi har 20 olika modeller av inbyggnadsbadkar som kommer i 20 olika storlekar och dessutom 14 färger. Så du kan känna dig trygg med att du kommer hitta ett badkar som passar både dig och ditt badrum. Tycker du att det blir för mycket att välja på? Vår badkarsguide hjälper dig sålla och förklara vilket badkar som passar bäst för just dina behov!

Fördelen med att ha ett inbyggnadsbadkar kontra ett fristående badkar är främst två. För det första anser många att ett inbyggnadsbadkar ger en mer exklusiv känsla än ett fristående badkar. För det andra är det också bra om badkaret används till att duscha i. Med fristående badkar i ovala och runda former skapas ytor i hörnen där vatten hamnar när man duschar. Dessa ytor blir svåra att hålla rent (man måste i sådana fall flytta det fristående badkaret). Med inbyggnadsbadkar slipper man dessa ytor och rummet blir mer lättstädat.

En nackdel som vissa känner med inbyggnadsbadkar är åtkomligheten under badkaret. Vill man in där under och städa är det svårt genom en inspektionslucka. Inspektionsluckans främsta uppgift är att ge tillgång till att rengöra golvbrunnen. Hur gör man då? Faktumet är att man gör inget alls, lika lite som man städar i väggar, lika lite städar man under ett inbyggnadsbadkar. Helt enkelt samlas väldigt lite smuts där under eftersom det är ett stängt utrymme. Och vill man så kan man alltid ta och spruta vatten med handduschen genom inspektionsluckan för att rengöra.


Den andra nackdelen är att badkaret inte kan flyttas/ändras efter inkakling. Det brukar inte vara så ofta vi ändrar om i badrum mellan renoveringar men för dem som önskar göra det är det svårare än med fristående badkar.


Många barnfamiljer som vill ha ett badkar när barnen är små kan vi varmt rekommendera våra badkar med front till. Dessa är enkla att montera och lämnar inga spår efter sig när de väl demonteras. Samtidigt som de har utseendet av ett inbyggnadsbadkar.

Att kakla in badkaret kostar ett par timmars arbete av en hantverkare mer än ett fristående badkar. Hur många timmar det går år beror helt och hållet på hur inkaklingen av badkaret görs. Att jämföra pris mellan badkar är svårt, det är helt beroende av vilket material och vilken design man är ute efter. Vanligtvis kaklas badkaren in i samband med att man gör en badrumsrenovering och då är inte merkostnaden speciellt stor.

I praktiken skulle man nog kunna kakla in alla badkar. Men vissa lämpar sig bättre än andra. Detta eftersom ett inkaklat badkar kräver lite jobb om det ska bytas ut. Tar man ett badkar i ett material som lätt repar sig och skadas (läs plastbadkar) så kommer man vilja byta ut det efter en tid, vilket gör att dessa inte lämpar sig för inkakling. Väljer man ett långlivat material som emaljerat stål slipper man det.

Ja, vi har inbyggnadsbadkar i längderna 140cm, 150cm, 157cm, 160cm, 170cm, 175cm 180cm, 190cm och 200cm… Så vi vågar lova att det finns en storlek som passar de allra flesta badrum.

Eftersom inbyggnadsbadkar inte byts ut så ofta kan det vara extra värt att tänka i förhand på vilka tillval som just du vill ha. 

Top Fill – som fyller badkaret hela vägen upp kan är vårt kanske populäraste tillval eftersom du utan extra plats får möjligheten till flera centimeter extra baddjup.

Påfyllning via bräddavlopp – tillsammans med ett inbyggt badkar passar det sig naturligt att vilja få badrummet så enhetligt som möjligt. Med påfyllning via bräddavloppet finns inget behov för en badkarsblandare och badrummet får ett mycket stiligare utseende.

Sargmonterad blandare – Om ni istället föredrar synliga blandare, varför inte välja att ha den sargmonterad?

Easy Clean – Att rengöra badkar är det ingen som drömmer om… Med detta tillval slipper du det. En speciell ytbehandling som omöjliggör för smuts och kalk att fastna i badkaret.

Om inbyggnadsbadkar handlar om design och lyx, vad passar väl då bättre än att vrida upp allt ett extra steg och ha ett badkar med färg samt ett avloppsset som matchar detta?

Kolla in våra badkar med färg samt våra färgade bottenventiler för den extra lyxen!

VÄLJ DIN INKAKLING

Underlimmade badkar
Ett underlimmat badkar är i praktiken ett badkar med en stenskiva ovanpå. Trots namnet hänger inte badkaret i stenen utan står tryggt och säkert på sina egna ben på golvet med stenskivan ovanpå sig. Underlimmade badkar ger en känsla av exklusivitet! Alla våra inbyggnadsbadkar går att underlimma och vi delar gärna med oss av vårs 3D ritningar för badkaren som gör arbetet enklare för stenleverantören som ska skära ut hålet för badkaret i stenskivan.

Ovan Inbyggnad
Att ha badkaret ovan inbyggnaden (vanligtvis kaklet) var den populäraste installationsättet för badkar förr. Badkaret är lätt att byta ut om det skulle behövas, det lyfts bara ur och ett nytt kan sänkas ner. Nackdelen med att ha badkaret ovan inbyggnaden är att man får en kant mellan badkaret och kaklet. Denna kant kan bli svår att hålla rent, speciellt om kanten är in mot väggen.

I Liv med inbyggnad
Att placera badkaret i liv med inbyggnaden är nog det vanligaste idag. Kaklet (eller annat material som inbyggnaden görs av) livar med badkarets yttre kant, eller eventuellt går någon millimeter innanför. Det ger ett stilrent utseende och ytorna blir lättstädade.

underlimmat badkar
Underlimmad
badkar inbyggt i nivå
I liv med inbyggnad
badkar inbyggt ovan
Ovan inbyggnad

Hur bygger man in ett BADKAR - SÅ HÄR KAKLAR MAN IN BADKAR

1.

Efter att badrummets tätskikt och ytskikt är på plats placeras badkaret i våg och lod, badkaret vägs in med hjälp av sina egna fötter. Bilden här är något missvisande då den inte visar ytskiktet (vanligtvis kakel/klinkers).

2.

Ett ramverk skapas runt badkaret av samma material som skivmaterialet. Hur mycket ramverk behövs beror på hur inkaklingen kommer göras och hur tjockt skivmaterialet är. I bilden illustreras ramverket av biten som är limmad mot väggen. Ramverkets funktion är att fungera som stöd till skivmaterialet i nästa steg. Ramverkets funktion är även att stötta upp badkaret, för att undvika vippning*.

3.

Skivor av oorganiskt material (varumärken – Wedi, Lux Elements, Jackon) monteras mot ramverket. Infästning görs med lim eller med speciella skruvar, olika skivmaterial fästs på olika sätt, se tillverkarens instruktioner.

4.

En inspektionslucka skapas på en lämplig plats, varifrån golvbrunnen enkelt kan nås.

5.

Nu har man skapat en slät, stabil yta att kakla på som tål fukt och väta.